PCA3 achtergrondinformatie

PCA3: een gen-gebaseerde test die kan helpen in de beslissing of een biopsie werkelijk nodig is

De prostaatkanker gen 3 (PCA3) test is een gen-gebaseerde test. Het is geen vervanging voor de bepaling van de prostaat-specifiek antigeen (PSA) waarde. Het is een extra middel om te helpen bij de beslissing of mannen die worden verdacht van het hebben van prostaatkanker (PCa), b.v. als zij een PSA tussen 2.5 en 10 ng/mL hebben, ook inderdaad een prostaatbiopsie nodig hebben om de diagnose van PCa te stellen. PCA3 is, in tegenstelling tot PSA, prostaatkanker-specifiek. Dit betekent dat het uitsluitend door PCa cellen wordt aangemaakt en ook niet door de grootte van de (goedaardige) prostaat wordt beïnvloed. Het maakt, beter dan PSA, een onderscheid tussen PCa en goedaardige prostaat ziekten zoals benigne prostaathyperplasie (BPH, d.w.z. goedaardige prostaatvergroting) of prostatitis (infectie van de prostaat). Daarom geeft PCA3, naast PSA, zeer nuttige informatie om te beslissen of een biopsie werkelijk nodig is.

Een recente studie suggereert dat de PCA3 Score ook een onderscheid kan maken tussen niet-relevante (indolente) en levensbedreigende PCa.

Interpretatie van het resultaat van de PCA3 test

De PCA3 test is een eenvoudige test. Door uw prostaat te palperen komen kankercellen met hoge waarden aan PCA3 vanuit de prostaat in de urine terecht. Daarom wordt u verzocht na een rectaal onderzoek (DRE) te urineren (klik op animatie voor visualisatie). Het aldus verkregen urinemonster wordt naar een laboratorium opgestuurd voor de bepaling van de PCA3 Score. Een hoge PCA3 Score wijst op een verhoogde kans op een positieve biopsie (positief betekent in dit geval aanwezigheid van kankercellen in de prostaat). Een lage PCA3 Score wijst op een lagere kans op een positieve biopsie. Als de PCA3 Score laag is, kan besloten worden een biopsie uit te stellen of uiteindelijk niet te verichten. Op deze wijze kan de PCA3 test helpen om onnodige eerste biopsieën en potentiële ongemakken en complicaties (pijn, bloedingen en infecties) voor de betrokken mannen te vermijden.

De PCA3 test kan ook worden gebruikt bij mannen die reeds één of meerdere eerdere negatieve biopsieën hebben gehad om de kans te voorspellen dat een volgende biopsie positief zal zijn.

PCA3 thermometer

Als een biopsie wordt uitgevoerd en positief blijkt te zijn, kan de PCA3 Score als aanvullende informatie worden gebruikt om pre-operatief de prognose en derhalve de behoefte aan onmiddellijke behandeling te bepalen.

Wikipedia